OBLIGAȚI SĂ ELIMINE AMBROZIA

Guvernul vine cu vești bune pentru persoanele care suferă de alergie la ambrozie. Vor fi acordate amenzi drastice pentru proprietarii de terenuri, persoane fizice sau juridice, care nu elimină ambrozia, plantă nocivă care afectează sănătatea a peste un milion de români. Guvernul a aprobat ieri normele metodologice de aplicare a legii privind combaterea ambroziei, plantă care provoacă rinite alergice.

Proprietarii de terenuri, persoane fizice și juridice, vor avea obligaţia să elimine ambrozia în fiecare an, până pe data de 5 iunie, pentru că polenul acestei plante provoacă rinite alergice. Potrivit actului normative emis ieri de Executiv, proprietarii de terenuri vor primi sancțiuni dacă nu elimină în fiecare an, până pe 5 iunie, ambrozia de pe propriile terenuri.

În primă fază, până pe data de 25 mai a fiecărui an, aceste comisii trebuie să identifice terenurile pe care creşte ambrozia, să centralizeze aceste date şi să le trimită către prefecturi. Instituţia prefectului va trimite apoi somaţii către toţi proprietarii acestor terenuri indiferent dacă ei sunt persoane fizice, firme sau instituţii ale statului. Pe toată perioada lunii iunie, terenurile trebuiesc salubrizate.

În cazul în care nu au distrus ambrozia de pe terenuri, după data de 5 iunie, proprietarii vor primi un avertisment. Dacă în decursul unei luni nu se conformează, vor primi amendă. Persoanele fizice între 750 şi 5000 de lei, firmele de la 5.000 de lei până la 20.000 de lei. Singurii care nu vor fi sancţionaţi vor fi bătrânii sau cei care suferă de o boală şi nu au posibilitatea să-şi cureţe terenurile de ambrozie. Pentru ei, vor face această activitate primăriile. Medicii alergologi spun că aproximativ 10 la sută din populația României suferă de alergie la polenul de ambrozie pe timpul verii și începutul toamnei.

Ambrozia înflorește între sfârșitul lui iulie și sfârșitul lui septembrie. O plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen și până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Video Info