IERI SPION, AZI SUBPREFECT

Un fost spion militar este noul subprefect al Buzăului.

Este vorba despre generalul locotenent, în rezervă, Lucian Foca, fost comandant al Detașamentului și Batalionului de Informații Militare. Pensionar de lux și fost consilier al premierului Mihai Tudose, generalul Foca a fost numit în funcția de subprefect al Buzăului cu sprijinul fostului vicepremier Marcel Ciolacu.

De astăzi, Buzăul are un subprefect specializat în munca de informații și contrainformații militare. Generalul locotenent, în rezervă, Lucian Foca este unul dintre comandanţii care au construit noul sistem de informaţii militare din cadrul Armatei Române. Generalul Foca a trecut în rezervă anul trecut, ocazie cu care preşedintele României Klaus Iohannis l-a avansat la următorul grad de general. Specializat în operaţii speciale, Lucian Foca a fost primul comandant al Brigăzii de Informaţii, structură importantă în interiorul Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării și a coordonat primele structuri de informaţii militare ataşate trupelor româneşti in Afganistan şi Irak. Ultima funcţie deţinută de generalul Lucian Foca înainte de trecerea în rezervă a fost cea de comandant al Comandamentului Forţelor Întrunite, iar în septembrie anul trecut a devenit consilier al premierului Mihai Tudose. Astăzi, Lucian Foca a fost instalat oficial în funcția de subprefect al Buzăului, după ce fusese numit pe post la sfârșitul săptămânii trecute printr-o ordonanță a Guvernului Dăncilă. Învestirea sa în funcție a debutat însă cu o gafă interpretabilă în condițiile în care anumite surse creditează ideea că Lucian Foca ar putea fi viitorul prefect al Buzăului. El i s-a adresat actualului prefect, Carmen Ichim, cu apelativul “doamnă subprefect”.

Numirea lui Lucian Foca în funcția de subprefect al Buzăului nu este deloc întâmplătoare. Devenit pensionar de lux, după căderea Guvernului Tudose, Lucian Foca a beneficiat de sprijinul liderului PSD Buzău, Marcel Ciolacu, la insistențele primarului municipiului Buzău Constantin Toma, un apropiat al generalului. Interesat să-și instaleze omul de încredere într-o funcție cheie și să obțină influență în cadrul Prefecturii Buzău, instituție care i-a blocat mai multe proiecte, edilul Buzăului a făcut un lobby constant pe lângă deputatul Marcel Ciolacu, iar eforturile sale au dat roade.

Generalul Foca a fost inițial angajat ca și consilier la Biroul de Achiziții din cadrul Consiliului Județean Buzău, funcție de funcționar public fără de care nu putea fi numit suprefect al județului Buzău.

Lasa un mesaj